Logotyp Dr Bartek
Zachwyć siebie
i gości w Święta oraz Nowy Rok

zdrowszymi wersjami świątecznych potraw i sylwestrowych przekąsek.

Przedstawiam mój nowy przepiśnik świąteczno-noworoczny.

Na 212 stronach odkryją Państwo 60 najzdrowszych świątecznych potraw, 25 smacznych przekąsek na Sylwka i 5 najskuteczniejszych sposobów „od zaraz” na problemy trawienne.

PRZEPIŚNIK ZNIKA ZA…

godz
min
sek

W części 1: „60 świątecznych potraw” m.in.:

✔️ Świąteczna zupa z suszonych grzybów – ten przepis dostarcza cenne beta-glukany, potas, cynk, witaminę B3 oraz „witaminę długowieczności”, która niweluje podłoże powstawania chorób przewlekłych. Str.9-10

✔️ Wigilijny barszczyk (z dodatkiem marchwi) – ze składników, które regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią komórki wątroby oraz nerek. Str.11-12

✔️ Wigilijny groch z kapustą (z masłem) – ze składników, które obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 oraz stłuszczenia wątroby. Str.15-16

✔️ Uszka z kapustą i grzybami – ten przepis zasila mikrobiotę jelit, czyli m.in. źródło odporności. Str.17-18

✔️ Śledzie korzenne – dzięki mieszance przypraw korzennych (w przepisie podaję dokładne ilości), jedna z najzdrowszych ryb zyskuje dodatkowe korzyści zdrowotnye. Str.19-20

✔️ Kutia jaglana – w moim przepisie już jedna porcja pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na potas, 50% na wapń i 40% na magnez! Str.21-22

✔️ Kompot z suszu – dzięki zawartym w nim składnikom, np. aromatycznym przyprawom, kompot ten wspomaga trawienie i zmniejsza ryzyko zaparć. A do tego dostarcza sporo witaminy C. Str.25-26

✔️ Świąteczny piernik z mąki jaglanej – słodki, a bez cukru. Na mące, a bez glutenu. Źródło białka, magnezu i żelaza. Str.27-28

✔️ Fit-pierniczki owsiane ze zdrowym lukrem – źródło składników, które odżywiają dobroczynne bakterie w jelitach, obniżają ryzyko cukrzycy typu 2, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają ogólnoustrojowy stan zapalny. Str.29-30

✔️ Sernik z patelni z mandarynką – źródło białka, witaminy C, polifenoli oraz dobroczynnych karotenoidów. Dobry dla jelit. Str.31-32

✔️ Pasztet z buraków i kaszy jaglanej – prawdziwa bomba zdrowotna; przepis ten wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego, dostarcza sporo krzemu na zdrową skórę i włosy, działa przeciwzapalnie i wspiera pracę mózgu. Str.33-34

✔️ Paszteciki z soczewicą – smaczne źródło beta-karotenu i białka, które sprzyja stabilnemu poziomowi glukozy we krwi i wspomaga zdrowie skóry oraz wzroku. Str.36-37

✔️ Świąteczne miniserniczki z musem z mango – skarbnica białka i źródło witaminy E o rozgrzewającym i przeciwzapalnym działaniu. Str.42-43

✔️ Pierogi z dynią i orzechami – przepis zasobny w beta-karoten, który ciało przekształca do witaminy A (szczególnie cennej jesienią i zimą). Dużo omega-3, które wspierają pracę serca i działają przeciwzapalnie. Str.45-46

⭐ I wiele więcej świątecznych, prozdrowotnych przepisów, pełnych smaków, aromatów – idealnych, by Święta były magiczne od strony kulinarnej.

PRZEPIŚNIK ZNIKA ZA…

godz
min
sek

W części 2: „25 przekąsek sylwestrowych” m.in.:

✔️ Zapiekanki z serem, pieczarkami i papryką – bogactwo witaminy C i beta-karotenu. Przepis przeciwzapalny i przeciwutleniający, poprawiający odporność i chroniący zdrowie serca. Str.158-159

✔️ Roladki z cukinii z pesto i szynką – ze składników, które w 65% pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Str.160-161

✔️ Spring rolls na słodko, ale bez cukru – dostarczają sporo potasu, zawierają miedź i witaminę B6. Str.166-167

✔️ Babeczki owsiane – ze składników, które (gdy są jedzone regularnie) zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, miażdżycy, cukrzycy typu 2 i raka: żołądka, jelita grubego oraz trzustki. Str.168-169

✔️ Pieczone krążki z kalafiora – źródło składników, które poprawiają trawienie, regulują odporność, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i działają przeciwzapalnie. PLUS: dostarczają wapń, magnez i zdrowe tłuszcze. Str.172-173

✔️ Grillowane pieczarki faszerowane orzechami – przekąska, która jest źródłem aminokwasu o silnym działaniu przeciwutleniającym. Aminokwas ten chroni przed chorobami przewlekłymi i ochrania komórki nerwowe. Str.178-179

✔️ Pieczone kulki z soczewicy i marchwi – przekąska, która wspomaga zdrowie układu krążenia i zapobiega anemii. Dostarcza także beta-karoten, a kompozycja przypraw dodaje jej właściwości przeciwzapalnych i przeciw różnym patogenom chorobotwórczym). Str.187-188

✔️ Miniwrapy z kurczakiem, serem i rukolą – zapewnia uczucie sytości, dostarcza witaminy z grupy B, magnez i cynk. Str.189-190

⭐ I wiele więcej sylwestrowych przekąsek, które uprzyjemnią chwile z rodziną lub znajomymi.

(Jeśli pojawią się trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasami serwer się przeciąża).

W części 3: „Najlepsze sposoby na problemy trawienne” m.in.:

✔️ Napary i odwary – działają wiatropędnie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, łagodzą bóle brzucha wywołane wzdęciami i nieżytem przewodu pokarmowego, zapewniają odpowiednie rozciąganie się ścian żołądka, regulują perystaltykę jelit, zapobiegają zastojom żółci i wiele więcej. Str.206-209

✔️ Zjadłeś coś sycącego? Zrób tę prostą czynność po posiłku – poprawi ona ukrwienie przewodu pokarmowego, usprawni motorykę jelit, a także zapobiegnie zaparciom. Str.209

✔️ 5 pro-wskazówek dietetycznych – aby zapobiec wystąpieniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, nawet jeśli zjesz trochę zbyt dużo. Str.211-212

Każda potrawa w przepiśniku:

1.

zawiera przejrzystą listę potrzebnych składników

2.

zawiera jasny, dokładny opis przygotowania

3.

zawiera wartość odżywczą potrawy na porcję (kaloryczność, białko, tłuszcz, węglowodany przyswajalne, błonnik, wymienniki węglowodanowe)

4.

zawiera opis właściwości prozdrowotnych

5.

zawiera rzeczywisty i aktywny czas przygotowania potrawy

dr Bartek Kulczyński | Better Health Media sp. z o.o.

Polityka prywatności | Regulamin sprzedaży

kontakt@drbartek.pl | Telefon do biura: 536 103 002 (asystent Grzegorz)