Logotyp Dr Bartek
Przepiśnik na wiosnę i lato 2024

dla osób, które chcą połączyć przyjemność spotkań przy grillu z troską o zdrowie.

50 PRZEPISÓW, które nie tylko zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości, ale także są pełne wartości odżywczych. (Nadają się też na patelnię grillową, a część do piekarnika).

12 ZASAD, jak grillować zdrowo – zanim rozpalisz grilla, otwórz strony od 11 do 24 i zobacz, o czym musisz pamiętać.

126 str., plik PDF (12 MB)

Więcej niż przepiśnik

„Zagłębiając się w świat domowego grillowania – piszę we wstępie do Sztuki zdrowego grillowania – zgłębiamy nie tylko tradycję kulinarną…

„Sięgamy wtedy również do istoty ludzkiej więzi i podstaw samopoczucia. W świecie, w którym ludzie dystansują się fizycznie, zorganizowanie prostego grilla w ogródku może być antidotum na naszą ‘tęsknotę’ społeczną.

„Wszyscy potrzebujemy interakcji społecznych. Przydomowy grill sprzyja właśnie ożywianiu kontaktów z bliskimi. Wspólne robienie posiłków w różnych kulturach i pokoleniach było i jest siłą jednoczącą, medium, dzięki któremu można dzielić się miłością i tradycją”.

I chociaż grillowanie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej, to z wyżej wymienionych powodów postanowiłem stworzyć ten przepiśnik. Ponadto grill to dla wielu osób stały element wiosny i lata. A skoro już grillujemy, to róbmy to jak najzdrowiej. I ten przepiśnik w tym Państwu pomoże.

Jednak to więcej niż zwykły przepiśnik…

✅ 50 przepisów, które opracowałem z myślą o podkręceniu smaku, a także prozdrowotności potraw.

✅ 12 zasad, jak grillować zdrowiej. Wszystkie najważniejsze dobre praktyki, aby poprawić jakość dań i zminimalizować ryzyko powstawania szkodliwych związków.

✅ Każda potrawa opatrzona krótkim opisem, co ją charakteryzuje, czym się wyróżnia i skąd się bierze doskonałość jej smaku. (Nauka łączenia smaków).

✅ Lista składników wraz z gramaturą.

✅ Dokładny opis przygotowania potrawy. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Każdy sobie poradzi.

✅ Każda potrawa ma podaną: kaloryczność, zawartość białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Dodatkowo osobno – ilość węglowodanów przyswajalnych i ilość błonnika, a także wymienniki węglowodanowe.

✅ Zarówno klasyczne grillowane potrawy z mięsem, jak i mniej typowe, ale przepyszne i odżywcze dania wegetariańskie.

Jeśli Państwo nie grillują tradycyjnie, to przepisy można wykonać na patelni grillowej, a część nawet w piekarniku.

✅ Plus: do każdej potrawy propozycja podania, aby było nie tylko smacznie, nie tylko zdrowo, lecz także estetycznie.

✅ Kupują Państwo i dla siebie, i dla najbliższej rodziny. Można zrobić prezent rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, dziadkom. Po zakupie wystarczy wysłać plik PDF poprzez e-mail do osób ze swojej najbliższej rodziny.

Z części teoretycznej dowiedzą się Państwo na przykład…

✔️ 1 czynność, którą absolutnie zawsze należy robić przed rozpaleniem grilla oraz rozpoczęciem grillowania potraw. Str.13

✔️ 3 najbezpieczniejsze rozpałki i 4 szkodliwe (tych nie używaj). Str.14-15

✔️ Częsta praktyka i poważny błąd podczas grillowania, który powoduje, że powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Str.16

✔️Prosta metoda, by grillowane mięso było smaczniejsze i zdrowsze. Str.18

✔️Najważniejszy i obowiązkowy składnik potraw na grilla, który doda nie tylko smaku, lecz także podniesie walory zdrowotne. Str.20

✔️ Najlepsze rodzaje tacek do grillowania. Str.21-22

✔️ …i wiele innych praktycznych porad w jednym miejscu.

(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).

3 przykładowe potrawy

(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).

dr Bartek Kulczyński | Better Health Media sp. z o.o.

Polityka prywatności | Regulamin sprzedaży

kontakt@drbartek.pl | Telefon do biura: 536 103 002 (asystent Grzegorz)