dla osób, które chcą połączyć przyjemność spotkań przy grillu z troską o zdrowie.
● 50 PRZEPISÓW, które nie tylko zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości, ale także są pełne wartości odżywczych. (Nadają się też na patelnię grillową, a część do piekarnika).
● 12 ZASAD, jak grillować zdrowo – zanim rozpalisz grilla, otwórz strony od 11 do 24 i zobacz, o czym musisz pamiętać.
126 str., plik PDF (12 MB)
„Zagłębiając się w świat domowego grillowania – piszę we wstępie do Sztuki zdrowego grillowania – zgłębiamy nie tylko tradycję kulinarną…
„Sięgamy wtedy również do istoty ludzkiej więzi i podstaw samopoczucia. W świecie, w którym ludzie dystansują się fizycznie, zorganizowanie prostego grilla w ogródku może być antidotum na naszą ‘tęsknotę’ społeczną.
„Wszyscy potrzebujemy interakcji społecznych. Przydomowy grill sprzyja właśnie ożywianiu kontaktów z bliskimi. Wspólne robienie posiłków w różnych kulturach i pokoleniach było i jest siłą jednoczącą, medium, dzięki któremu można dzielić się miłością i tradycją”.
I chociaż grillowanie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej, to z wyżej wymienionych powodów postanowiłem stworzyć ten przepiśnik. Ponadto grill to dla wielu osób stały element wiosny i lata. A skoro już grillujemy, to róbmy to jak najzdrowiej. I ten przepiśnik w tym Państwu pomoże.
Jednak to więcej niż zwykły przepiśnik…
✅ 50 przepisów, które opracowałem z myślą o podkręceniu smaku, a także prozdrowotności potraw.
✅ 12 zasad, jak grillować zdrowiej. Wszystkie najważniejsze dobre praktyki, aby poprawić jakość dań i zminimalizować ryzyko powstawania szkodliwych związków.
✅ Każda potrawa opatrzona krótkim opisem, co ją charakteryzuje, czym się wyróżnia i skąd się bierze doskonałość jej smaku. (Nauka łączenia smaków).
✅ Lista składników wraz z gramaturą.
✅ Dokładny opis przygotowania potrawy. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Każdy sobie poradzi.
✅ Każda potrawa ma podaną: kaloryczność, zawartość białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Dodatkowo osobno – ilość węglowodanów przyswajalnych i ilość błonnika, a także wymienniki węglowodanowe.
✅ Zarówno klasyczne grillowane potrawy z mięsem, jak i mniej typowe, ale przepyszne i odżywcze dania wegetariańskie.
✅ Jeśli Państwo nie grillują tradycyjnie, to przepisy można wykonać na patelni grillowej, a część nawet w piekarniku.
✅ Plus: do każdej potrawy propozycja podania, aby było nie tylko smacznie, nie tylko zdrowo, lecz także estetycznie.
✅ Kupują Państwo i dla siebie, i dla najbliższej rodziny. Można zrobić prezent rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, dziadkom. Po zakupie wystarczy wysłać plik PDF poprzez e-mail do osób ze swojej najbliższej rodziny.
Z części teoretycznej dowiedzą się Państwo na przykład…
✔️ 1 czynność, którą absolutnie zawsze należy robić przed rozpaleniem grilla oraz rozpoczęciem grillowania potraw. Str.13
✔️ 3 najbezpieczniejsze rozpałki i 4 szkodliwe (tych nie używaj). Str.14-15
✔️ Częsta praktyka i poważny błąd podczas grillowania, który powoduje, że powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Str.16
✔️Prosta metoda, by grillowane mięso było smaczniejsze i zdrowsze. Str.18
✔️Najważniejszy i obowiązkowy składnik potraw na grilla, który doda nie tylko smaku, lecz także podniesie walory zdrowotne. Str.20
✔️ Najlepsze rodzaje tacek do grillowania. Str.21-22
✔️ …i wiele innych praktycznych porad w jednym miejscu.
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).