dla osób, które chcą połączyć przyjemność spotkań przy grillu z troską o zdrowie.
● 50 PRZEPISÓW, które nie tylko zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości, ale także są pełne wartości odżywczych. (Nadają się też na patelnię grillową, a część do piekarnika).
● 12 ZASAD, jak grillować zdrowo – zanim rozpalisz grilla, otwórz strony od 11 do 24 i zobacz, o czym musisz pamiętać.
126 str., plik PDF (12 MB)
„Zagłębiając się w świat domowego grillowania – piszę we wstępie do Sztuki zdrowego grillowania – zgłębiamy nie tylko tradycję kulinarną…
„Sięgamy wtedy również do istoty ludzkiej więzi i podstaw samopoczucia. W świecie, w którym ludzie dystansują się fizycznie, zorganizowanie prostego grilla w ogródku może być antidotum na naszą ‘tęsknotę’ społeczną.
„Wszyscy potrzebujemy interakcji społecznych. Przydomowy grill sprzyja właśnie ożywianiu kontaktów z bliskimi. Wspólne robienie posiłków w różnych kulturach i pokoleniach było i jest siłą jednoczącą, medium, dzięki któremu można dzielić się miłością i tradycją”.
I chociaż grillowanie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej, to z wyżej wymienionych powodów postanowiłem stworzyć ten przepiśnik. Ponadto grill to dla wielu osób stały element wiosny i lata. A skoro już grillujemy, to róbmy to jak najzdrowiej. I ten przepiśnik w tym Państwu pomoże.
Jednak to więcej niż zwykły przepiśnik…
✅ 50 przepisów, które opracowałem z myślą o podkręceniu smaku, a także prozdrowotności potraw.
✅ 12 zasad, jak grillować zdrowiej. Wszystkie najważniejsze dobre praktyki, aby poprawić jakość dań i zminimalizować ryzyko powstawania szkodliwych związków.
✅ Każda potrawa opatrzona krótkim opisem, co ją charakteryzuje, czym się wyróżnia i skąd się bierze doskonałość jej smaku. (Nauka łączenia smaków).
✅ Lista składników wraz z gramaturą.
✅ Dokładny opis przygotowania potrawy. Nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Każdy sobie poradzi.
✅ Każda potrawa ma podaną: kaloryczność, zawartość białka, tłuszczu oraz węglowodanów. Dodatkowo osobno – ilość węglowodanów przyswajalnych i ilość błonnika, a także wymienniki węglowodanowe.
✅ Zarówno klasyczne grillowane potrawy z mięsem, jak i mniej typowe, ale przepyszne i odżywcze dania wegetariańskie.
✅ Jeśli Państwo nie grillują tradycyjnie, to przepisy można wykonać na patelni grillowej, a część nawet w piekarniku.
✅ Plus: do każdej potrawy propozycja podania, aby było nie tylko smacznie, nie tylko zdrowo, lecz także estetycznie.
✅ Kupują Państwo i dla siebie, i dla najbliższej rodziny. Można zrobić prezent rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, dziadkom. Po zakupie wystarczy wysłać plik PDF poprzez e-mail do osób ze swojej najbliższej rodziny.
Z części teoretycznej dowiedzą się Państwo na przykład…
✔️ 1 czynność, którą absolutnie zawsze należy robić przed rozpaleniem grilla oraz rozpoczęciem grillowania potraw. Str.13
✔️ 3 najbezpieczniejsze rozpałki i 4 szkodliwe (tych nie używaj). Str.14-15
✔️ Częsta praktyka i poważny błąd podczas grillowania, który powoduje, że powstają szkodliwe dla zdrowia związki. Str.16
✔️Prosta metoda, by grillowane mięso było smaczniejsze i zdrowsze. Str.18
✔️Najważniejszy i obowiązkowy składnik potraw na grilla, który doda nie tylko smaku, lecz także podniesie walory zdrowotne. Str.20
✔️ Najlepsze rodzaje tacek do grillowania. Str.21-22
✔️ …i wiele innych praktycznych porad w jednym miejscu.
Poza sezonem grillowym, Sztuka zdrowego grillowania kosztuje 69 zł. Sezon się zaczął, dlatego na tę okazję cena tymczasowo wynosi 49 zł
Jeśli więc chcieliby Państwo poznać najsmaczniejsze potrawy grillowane, które opracowałem z myślą o wartościach zdrowotnych, to teraz warto skorzystać z obniżki 20 zł:
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).