– jeden z najstarszych zdrowych napojów fermentowanych, znany i stosowany od setek lat.
Odkryj, jak robić idealny domowy kefir i zobacz, jak go włączyć do diety, czyli 30 najzdrowszych wg mnie przepisów z kefirem.
– dr Bartek Kulczyński
„Podręcznik” robienia domowego kefiru + ilustrowany przepiśnik z najzdrowszymi przepisami
Ten wyjątkowy fermentowany napój mleczny to skarbnica cennych składników odżywczych i dobroczynnych bakterii kluczowych dla utrzymania zdrowia oraz dobrej kondycji organizmu.
Robiąc według mojej receptury, po 12 godzinach masz łagodny kefir. Jeśli lubisz mocniejszy kefir, bardziej kwaśny, otrzymujesz taki po 24 godzinach.
A regularne spożywanie domowego kefiru niesie wiele korzyści:
✔️ Będziesz mieć zdrowsze kości – mniejsze ryzyko osteoporozy, a już zwłaszcza tej związanej z okresem pomenopauzalnym.
✔️ Będziesz mieć lepszy poziom glukozy – co oznacza mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, insulinooporności i lepsze zdrowie metaboliczne.
✔️ Poprawi się Twój profil lipidowy – obniży się poziom LDL, co oznacza mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i lepsze zdrowie serca.
✔️ Poprawi się Twoja pamięć i koncentracja – co oznacza lepsze zdrowie oraz funkcjonowanie mózgu, bo kefir wpływa korzystnie na skład bakterii zamieszkujących jelita. A mikrobiota jelit może bezpośrednio oddziaływać na funkcjonowanie mózgu poprzez tzw. oś mózgowo-jelitową.
✔️ Poprawi się jakość Twojego snu – badanie z 2009 r. z udziałem osób starszych (60-81 lat) potwierdziło, że osoby spożywające pół szklanki kefiru dziennie odczuły poprawę wydajności snu i miały mniej przebudzeń. Kefir dostarcza również tryptofan, który organizm wykorzystuje do wytwarzania melatoniny – hormonu snu.
✔️ Zmniejszy się ryzyko nowotworów – prace naukowe wskazują, że spożywając kefir, obniżamy u siebie ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, jelita grubego, przełyku i pęcherza moczowego.
✔️ Wzmocni się Twoja bariera jelitowa – co zapobiega wystąpieniu nadmiernej przepuszczalności jelit. A utrzymanie odpowiedniej integralności jelit jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Gdy bowiem jelita są „rozszczelnione”, rośnie ryzyko ogólnoustrojowego przewlekłego stanu zapalnego o niskim stopniu nasilenia (a to sprzyja rozwojowi chorób przewlekłych), zaburzeń psychicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych.
✔️ Wspomożesz organizm w usuwaniu Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.
✔️ Będziesz mieć lepsze samopoczucie – poważne badanie z 2023 r. na łamach renomowanego czasopisma „PLoS One” dowiodło, że osoby pijące regularnie kefir miały średnio o 11% niższe ryzyko zachorowania na depresję.
✔️ Poprawi się stan Twojej skóry – to jedna z najbardziej zaskakujących aktywności kefiru. Napój ten może wpływać na poprawę stanu skóry (w tym nawilżenie) u osób z atopowym zapaleniem skóry, czego dowiódł zespół naukowców z Hiszpanii, Brazylii i Portugalii. Co ważne: w badaniu uczestnicy pili nie kefir sklepowy, a właśnie domowej roboty!
pełnowartościowego białka, które daje uczucie sytości, buduje odporność, wspiera regenerację organizmu oraz harmonizuje stężenie glukozy we krwi
zapotrzebowania na wapń, który wpływa na budowę kości, pomaga przy skurczach mięśni, aktywuje czynniki krzepnięcia krwi i wpływa na gojenie się ran
potrzebnej dziennej dawki witaminy B12, która zapewnia energię, wspiera zdrowie układu nerwowego, reguluje poziom homocysteiny i wiele więcej
dziennej porcji witaminy B2, która pomaga zmniejszyć zajady, bierze udział w produkcji niacyny, zmniejsza ryzyko raka piersi i jelita grubego, wspiera mózg, łagodzi migreny, reguluje poziom homocysteiny
dziennej dawki potasu, który reguluje pobudliwość mięśni (ich skurcze), utrzymuje zdrowie układu sercowo-naczyniowego i wspiera funkcje komórek nerwowych
– składnik, który występuje wyłącznie w kefirze, który potencjalnie może pomagać na układ trawienny, działać przeciwzapalnie i ochraniać wątrobę.
Podsumuję – za 79 zł, w ciągu 30 sekund od opłacenia, otrzymują Państwo na swoją pocztę e-mail:
⭐ Część 1: Kefirowe remedium. Domowej roboty leczniczy napój z ziaren kefirowych. Sztuka wytwarzania – instrukcje i zasady – 80 stron
⭐ Część 2: Kefirowy przepiśnik. 30 przepisów na bazie kefiru dla zdrowia i witalności. Dania w wersji na słodko i wytrawnie – 74 strony
✔️ Kupują Państwo dla siebie, lecz także dla swojej rodziny: wystarczy, że po zakupie prześlą Państwo pliki rodzicom, dziadkom, rodzeństwu czy dzieciom
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).
✅ Jak kupić (są tanie) dobre ziarna kefirowe. Przed kupnem, zapytaj sprzedawcę o tę 1 kluczową rzecz. Str.9-10
✅ Jak obchodzić się z grzybkami (ziarnami) kefirowymi, by nigdy się nie wyczerpały i zawsze były gotowe do produkcji domowego kefiru. Plus: instrukcje robienia kefiru. Str.11-18
✅ Jak prawidłowo zrobić kefir wegański, jeśli nie tolerujesz laktozy / masz alergię na białka mleka krowiego. Str.20-22
✅ Z czym łączyć kefir, by było zdrowiej? Te 10 produktów to idealny dodatek do kefiru. Str.59-80
✅ Prócz ziaren kefirowych, potrzebujesz tylko naczynia oraz sitka i łyżki. Ale koniecznie z tego tworzywa. Str.10-12
⭐ I wiele więcej.
✅ Wysokobiałkowy omlet na kefirze. Str.52
✅ Placuszki na kefirze na słodko (ale zdrowo!). Str.54
✅ Pianka kefirowa z owocami leśnymi. Str.60
✅ Sernik na zimno na bazie kefiru z owocami. Str.23
✅ Mus czekoladowy na kefirze. Str.33
✅ Gryczanka kefirowa. Str.39
⭐ Plus wiele więcej smacznych, szybkich, prostych i przede wszystkim zdrowych przepisów.
⭐ Plus kefir wodny – czym on jest i jak go zrobić. Str.69-73
(Jeśli wystąpią trudności z zamówieniem, spróbuj ponownie później. Z uwagi na popularność, czasem serwer się przeciąża).